Vízben oldódó vitaminok (B vitaminok, C, P, )

Közös jellemzőjük, hogy nem raktározódnak el a szervezetben, hanem kiürülnek.

B-vitaminok
- B1 tiamin
- B2 riboflavin
- B3 niacin, nikotinsav, nikotinsavamid
- B5 pantoténsav
- B6 piridoxin, piridoxál, piridoxamin
- B7 biotin
- B9 folsav
- B12 cianokobalamin

B-vitaminok

Többféle vitamint sorolunk ebbe a csoportba. B1, B2, B6, B12, B17? .

B1-vitamin: A szénhidrátok anyagcseréjében lát el nagyon fontos szerepet. Alkoholbetegekben B1 hiány alakulhat ki, ami a beszédközpontot károsíthatja.
B2-vitamin: Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. A szénhidrát lebontás koenzime.
B3-vitamin: Olyan enzimeket aktivál, amelyek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjéhez szükségesek. Mérsékli a migrénes fejfájást, értágító hatással is bír.
B6-vitamin: Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. Terhességi émelygéshez is adják, több-kevesebb sikerrel. (Arra inkább a gyömber kivonatok hatékonyabbak.)
Folsav (B-9): A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. A zöld leveles zöldségfélékben, főzelékfélékben és gyümölcsökben található. A tervezett terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszerű abbahagyni az orális fogamzásgátló szedését (ez ugyanis megnehezíti a folsav bélből történő felszívódását), és ezzel együtt el kell kezdeni a napi rendszeres folsavpótlást is. A magzat velőcsőzáródási rendellenességeinek kockázatát nagymértékben csökkenti. Fontos. Az alkoholbetegeknél rendkívül gyakori a folsavhiányos állapot: ezt nem csupán a nem megfelelő étrend, hanem az alkohol által „megbénított” átalakító enzim nem megfelelő működése okozza. Elsősorban leveles zöldségekkel juttathatjuk be természetes formájában.
B12-vitamin: Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. Csak állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tej, tejtermékek) található.

C-vitamin

Talán a legismertebb vízben oldódó vitamin. Elsősorban az immunrendszer megfelelő működédéhez szükséges. Kíváló antioxidáns, az E vitamin mellett. Hiányában skorbut alakul ki. WHO (World Health Orgaization, Egészségügyi Világszervezet) napi minimum adagját 60 mg-ban(milligrammban) határozta meg. Adagolásában nincs egységes megállapodás. 60milligrammtól akár napi több (2-3-4) grammos adagolásai is ismertek. A magasabb adagolások általában étrendkiegészítők javallataiban szerepel... Egyes szakemberek szerint a túl sok C-vitamin vesekövet okozhat, más szakemberek ezt az állítást cáfolják... Szakemberként nehéz jó válasz adni arra a kérdésre hogy mennyi C-vitamin szedjek. Talán itt is az arany középút a megfelelő. 200-500 mg jómagam véleménye szerint, és a legtöbb C-vitamin tartalmú gyógyszer alkalmazási előirata szerint megfelelő lehet.