Diabetes insipidus (Ízetlen cukorbetegség, a vizelet nem tartalmaz cukrot)

Az insipidus régi latin szó, íztelent jelent, a betegséget pedig régóta illetik ezzel a jelzővel. Nem véletlenül: még az ókori görög és római orvosok tapasztották hozzá ezt a kifejezést, lévén ők labor híján még kóstolással vizsgálták a betegek vizeletét. Amikor a panaszosok sokat vizeltek, az orvosok a vizelet íze alapján alapvetően két betegségre gondolhattak: ha az cukorízű volt, akkor a diabetes mellitusra, tehát cukorbetegségre, míg ha íztelen, akkor diabetes insipidusra. A betegség ma is használt latin neve tehát erre a kezdetleges vizsgálati módszerre vezethető vissza.
A betegség lehet veleszületett vagy szerzett. A veleszületett forma ritka (minden egy millió emberből négynél fordul elő). Az X-kromoszómához kötötten öröklődik, csak férfiaknál fordul elő. A vese-eredetű diabetes insipidus szerzett formája gyakoribb. Krónikus vesebetegségek, anyagcsere-rendellenességek, ozmotikus vizelethajtók, szisztémás betegségek, gyógyszerek, terhesség /fokozott PGE2 szintézis/ okozhatják.
  • 2 fajtája van:
    • Centrális diabetes insipidus: Az agyalapi mirigy ADH (antidiuretikus hormon, vazopresszin) hiányzik.
    • Nefrogén DI : a vese érzéketlen a hormon iránt.
    Tünetei az olthatatlan szomjúságérzés és a nagy mennyiségű vizelet ürítése.

Gyógyszerei

  • A dezmopresszin (INN: desmopressin) egy szintetikus gyógyszer, amely az antidiuretikus hormon (arginin vazopresszin) hatását utánozza. A dezmopresszint centrális diabetes insipidusban szenvedő betegeknek adják a vizeletmennyiség csökkentése érdekében, valamint véralvadási zavarokban szenvedőknek (von Willebrand betegség, enyhe hemophilia A és trombocitopénia) a von Willebrand faktor és a VIII-as faktor mennyiségének növelése érdekében. Tabletta és orrspray formában is létezik. Adagolás a hormonhiány fokához mérten egyedi.
  • indometacin: vese eredetű diabetes insipidusban. (+javasolt a sóbevitel enyhe megszorítása).
  • hidroklorotiazid : nefrogén eredetű DI-ban adják. Eredetileg vízhajtó hatású, viszont ebben a betegségben csökkenti a vizelet mennyiségét.