Paracetamol

Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító. Csökkenti a fájdalmat és a lázat, viszont a szalicilátokkal (például Aspirin) és ibuprofénnel ellentétben gyulladásgátló hatása nincs, mivel a perifériás prosztaglandin-szintézist csak kismértékben gátolja.
Fontos figyelmeztetés: Napi maximum 4g lehet az összdózis. Máj- és vesebetegeknél ez még inkább kevesebb legyen. Az adagolások között legalább 4 óra teljen el.

Hatása:

A paracetamol elsősorban központi idegrendszeri ciklooxigenáz-gátló hatása következtében csökkenti a lázat, fejfájást, illetve kisebb fájdalmak esetén csillapítja a megfázás során kialakuló izom és végtagfájdalmat és a torokfájást. A paracetamol a hypotalamikus hőszabályzó központra – ami értágítás és izzadás révén növeli a test hőleadását – kifejtett közvetlen hatással csökkenti a lázat. Gátolja az endogén pirogének hatását a hőszabályzó központra (a hipotalamuszra). A paracetamol gátolja a prosztaglandin szintézist a központi idegrendszerben, de a perifériás gátlása minimális, mégis hatékony fájdalom- és lázcsillapító, ami azzal magyarázható, hogy a ciklooxigenázt a központi idegrendszerben erősebben gátolja, mint a periférián. Analgetikus hatásához a perifériás bradykinin-érzékeny fájdalomérző receptorok blokkolása is hozzátartozik.

Miért jó a paracetamol?

Sok nem szteroid gyulladáscsökkentő analgetikummal szemben a paracetamol nem okoz fekélyt az emésztőrendszerben, és nincs hatása a vérlemezke-aggregációra vagy a vérzési időre. Kutyák számára paracetamol tartalmú készítmények adása szigorúan tilos.

Paracetamolmérgezés

Nagyon sokféle paracetamol tartalmú készítmény kapható vény nélkül. A paracetamol viszonylag biztonságos gyógyszer, de nem ártalmatlan. Nagy mennyiségű paracetamol túlterheli a májat, így az nem képes lebontani a gyógyszert ártalmatlan köztitermékekké.

Egy átlagos személy számára 7,5 - 10 g között van a már toxikus hatást okozó dózis. Alkoholbetegekben a máj csökkent regenerációja miatt ez a dózis még alacsonyabb is lehet. A halálos dózis 10-15g között van.

Normál módon a paracetamol glükuroniddal konjugálódik, de magas dózisnál ez a reakcióút telítődik és glutationnal konjugálódik(összakapcsolódik). Ha a glutationkészlet kimerül, akkor nagy mennyiségű, a májat súlyosan károsító NAPQUI (N-Acetil-p-benzokinon-imin. ) termelődik.

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/NAPQI

A mérgezés prognózisa jó, ha a kezelést 8 órán belül elkezdik. Nem kezelt mérgezésnél végzetes máj - és vesekárosodás következtében lép fel a halál.
Antidotuma : az ismertebb Acetilcisztein (N-acetil-cisztein) és a kevésbé ismert metionin. Az Acetilcisztein köptető hatású anyag egyébként, sűrű váladékképzéssel járó felő légúti betegségekben alkalmazzák a nyák elfolyósítására. Érdekes módon a Covid19 terápiájában is felmerül hatékonysága, mint antioxidáns. Helyreállítja a máj glutation(gluthation, GSH) szintjét, ami a NAPQUI -t biztonságosan eliminálni tudja. A glutation tiolcsoportja miatt redukálószer, tehát antioxidáns. Ő maga oxidálódik helyettünk. Két glutation diszulfid-hidat alkothat, az így képződő oxidálódott termék a glutation-diszulfid (GSSG), vagy l-(–)-glutation. Az oxidált glutation enzimatikus úton, glutation-reduktázzal alakulhat vissza redukált formájává. A folyamathoz az elektront NADPH szolgáltatja. A GSH:GSSG arány normális esetben a humán sejtekben 500:1, az arány GSSG irányába történő eltolódása a sejt mérgezettségének jele lehet. GSH(glutation) hozzákapcsolódik a NAPQI-hez és leköti. Így védi a májsejtek fehérjéinek tiol csoportjait, amelyekhez enélkül kovalens kötéssel (nagyon erős kötés) kapcsolódna a káros anyag és megölné a májsejtet. Az acetilcisztein L-ciszteinné alakul, ami pedig a glutation egyik összetevője (egy glicinből, ciszteinből és glutaminsavból álló tripeptid), így újra tud GSH, redukált glutation képződni.