COVID19

CO: Corona
VI: Virus
D: Disease (betegség)
19: 2019

A COVID betegséget egy koronavírus okozza, ami korona formájáről kapta a nevét. A vírus 2019-ben indult feltehetőleg Kina Wuhan városából. Eredetéről többfajta feltételezés létezik. (tobzoska, denevér eredet...)

A humán(emberi) koronavírusokról általában:
 • Burokkal rendelkező RNS vírusok, virion gömb alakú, felszínüket jellegzetes nagy tüskék borítják, amelyekkel a gazdasejthez kapcsolódik.
 • Az embert 7 ismert változatuk képes megfertőzni

SARS-CoV-2 - - - Ez egy vírus neve. 2020 feburárjában nevezte el így a WHO.

S: Severe (súlyos)
A: Acute (akut)
R: Respiratory (légzőszervi)
S: Syndrome (szindróma)
Co: Corona
V: Virus
2: 2

Hasonló betegségek a múltban:

SARS CoV1 :2002-2003, Kína

MERS CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus) 2012, Szaúd-Arábia, Katar. Hivatalos nevét 2013-ban kapta. A MERS-CoV egyike azon vírusok közül, amelyeket a WHO a jövőbeni járvány valószínű okaként azonosított.


A vírusnak a szervezetbe való bejutáshoz szüksége van egy sejtfelszíni receptorra, az angiotenzin-konvertáló-enzim-2-re(ACE-2), enélkül nem képes szaporodni.

Ez a tény ad lehetőséget a humán rekombináns oldódó ACE2-nek (hrsACE2) felhasználására. forrás

Eddigi adatok szerint, ezred-ötezred részre redukálta a vírus szaporodását a sejtkultúrákban.


Érdekes módon az emberek nagy részénél mégcsak tünetet sem okoz, miközben fertőz. Ezmiatt nagyon magas a reprodukciós rátája. Aktuális tudásunk szerint, a tünetmentes fertőzöttek aránya 30-40% is lehet!

A WHO adatai szerint a megbetegedés jellemzően lázzal (a betegek 88%-ánál), száraz köhögéssel (68%), fáradékonysággal (38%) jár. Előfordul produktív köhögés (33%), nehézlégzés (19%), torokfájás (14%), fejfájás (14%), izom- vagy ízületi fájdalom (15%), hidegrázás (11%). Ritkább tünet a hányás (5%), hasmenés (4%). Jellemző tünet lehet az íz- és szagérzékélés zavara, illetve hiánya. A betegség leggyakrabban (kb. 80%-ban) enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik, ekkor a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet. A megbetegedések 14%-a súlyos lefolyású. A betegek 6%-ánál alakulhat ki kritikus állapot, amikor légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi elégtelenség jelentkezik. A letalitás 2-3% között változik, amelyet jelentősen befolyásol a vírus terjedésének intenzitása, illetve az érintett terület jellemzői (pl. demográfiai mutatók, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés), általában legmagasabb az idősek körében.

Citokin vihar: Lényegében a súlyos szövődményeket nem a vírus okozza, hanem a szervezet túlzott válasza a vírusfertőzésre.
Jellemzői: láz, alacsony vérsejtszámok, máj- és lépmegnagyobbodás, magas ferritin, C-reaktív protein (CRP), D-dimer, és több citokin (IL-2, IL-6, IL-7, kemokinek, TNF-alfa) magas plazmaszintje jellemző.
Bradikinin vihar: A citokin-vihar helyett bradykinin-viharral magyarázza a COVID-19 szerteágazó tüneteit egy elmélet, ami a kezeléssel kapcsolatban is új lehetőségeket vet fel.
A bradykinin-vihar elmélet révén összeköthető számos eddig különállónak tekintett COVID-19 tünet, az ízlelés és a szaglás elvesztésétől kezdve a tüdőben formálódó gélszerű váladékig és a rendellenes koagulációig, írja beszámolójában a medpagetoday. Az elmélet szerint a SARS-CoV-2 a renin-angiotenzin rendszeren (RAS) kívül a kinin-kallikrein rendszer működését is felborítja, és ez utóbbi következtében rengeteg értágító hatású, valamint az ereket szivárgóvá tevő bradykinin szabadul fel, és gátlás alá kerül a tüdőben az oxigéntranszport.
Az egészséges kontrollokkal összehasonlítva, a COVID-19-betegek sejtjeiben nagyobb volt a hialuronsav szintéziséért felelős gének expressziója is. Ez a polimer a súlyánál ezerszer több víz abszorbeálására képes, ami azért is veszélyes, mert kiderült: a lebontásáért felelős gének expressziója viszont csökkent a betegekben. A bradykinin-vihar eredményeképpen a szivárgó erekből az alveolusokba jutó folyadék a hialuronsav hatására gél állapotba kerül, és akadályozza a gázcserét, ami a lélegeztetés hatástalanságát is megmagyarázza. A bradykinin-túltermelődés hatására az elektrolit-szintek is megváltoznak, ami angioödéma, hirtelen szívhalál, hasmenés, csökkent kognitív funkció képében jelentkezhet. A bradykinin növeli a szöveti plazminogén aktivátor szintjét is, ami a véralvadási zavarokhoz vezet. A bradykinin-vihar léte nem zárja ki a párhuzamos citokin-vihar létét, de a citokin-szint kontrollja kevésbé borul fel. Egy JAMA Network Open-ben publikált tanulmány szerint a bradykinin-receptor antagonista icatibant javítja a korai stádiumú COVID-19-betegek oxigenizációját, ami tehát a bradykikin vihar elméletét támasztja alá, míg a citokin-vihar elméletéről az derül ki, hogy az leginkább más betegségek esetén helytálló.
A túlzott bradykinin-aktivációval járó herediter angioödéma kezelésére már vannak a forgalomban gyógyszerek, és az USA-ban már folyik is súlyosan beteg COVID-osok bevonásával a kinin-kallikrein rendszer működését célbavevő szerek kipróbálása. forrás

Lehetséges (gyógyszeres) terápia

MATH+ protocol: csak kórházakban:

MATH = Methyilprednisolon, Ascorbic Acid, Thiamin, Heparin.

Methylprednisolone iv, később oralisan. (szteroid, gyulladáscsökkentő).

Ascorbic Acid (C-vitamin), nagy dózisban 3g/100ml infúzió -6 óránként 7 napig vagy az elbocsátásig. Antioxidáns.

Thiamin. 200mg iv /12h. Optimalizálja a sejtek oxigén, és energiafelhasználását, így védi a májat, az agyat és az immunrendszert.

Heparin (véralvadásgátló), LMWH, low molecular weight heparin. Alacsony molekulasúlyú heparin. 0,5mg/kg/12h stabil állapotú betegeknek.

Plus : opcionális kiegészítő terápia:

 • Melatonin (6–12 mg éjszakára, segíti a pihenést, alvást, normál cirkadián ritmust). úgy tűnik, hogy csökkenthei a vírus által okozott oxidatív stresszt. forrás
 • Zinc (Cink) (75–100 mg/day), Immurendszer megfelelő működésének elősegítése.
 • Vitamin D3 (2000–4000 NE/nap),
 • Statin (Atorvastatin 40–80 mg/nap), -> HMGCoa (Hidroxi-metil-glutarát koenzim A) reduktáz-gátló, máj saját koleszterinszintézisét gátolja. Az endothel(az ér beső fala) funkció védelme érdekében.
 • Famotidine (40 mg/day), -> h2 blokkoló , gyomosavképződésgátló.
 • Magnesium, magnézium iv.

Hogy rejtőzködhet a koronavírus, miért maradhat rejtett és közben fertőzhet? - pl. : csökkentheti a torokfájdalmat.

Már júniusban írt arról két tanulmány, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje nemcsak az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) receptorhoz kötődik, hanem a szenzoros neuronok neuropilin-1 receptorához (NRP-1) is, ezért az NRP-1 jelátvitelével foglalkozó amerikai kutatók megvizsgálták, hogy analgetikus hatású-e a SARS-CoV-2 és a NRP-1 közötti kapcsolat.

Rágcsálómodellt alkalmazó vizsgálatukban Aubin Moutal és munkatársai most kimutatták: a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje már igen kis koncentrációban hozzákötődik az NRP-1-hez, akadályozza, sőt megszünteti a VEGF-A(vaszkuláris endotheliális növekedési faktor.) kapcsolódását, és ezáltal csökkent fájdalomérzékeléshez vezet.

A VEGF-A pro-nociceptív(fájdalmat okozó) és angiogén(érképző) hatású.

Forrás

Diagnosztika

 • PCR (Polymerase-Chain-Reaction, polimeráz láncreakció.) Hivatalos neve RT-PCR (Reverz Transzkriptáz - PCR). A vírus örökítóanyagát mutatja ki az orr vagy garatból vett mintából. 2-3 napot kell várni az eredményre. Aktuális fertőzés kimutatására ez a legjobb módszer.
 • Szerológiai vizsgálat
  A vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki. Vérből vizsgálják. 2 fajtája van:
  -ujjbegyből vett vércsepp
  -szérumból való meghatározás (pontosabb) IgM (korai) és IgG(késői) (Immunglobulin M és Immunglobulin G. 2 fajta immunglobulin, amit szervezetünk a fertőzés hatására termel.) A ujjbegyből vett vérből végzett ellenanyag kimuatás kevésbé pontos és érzékeny, mint a szérumból végzett vizsgálat.
 • Antigén teszt
  A vírus S-proteinjét(Spike protein, tüskefehérje) mutatja ki. Olcsóbb mint a PCR, de alacsonyabb érzékenységű.

Jelenleg magyarországon használt Covid19 elleni védőoltások:

 • Gyártó: Astra Zeneca,
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca AB
  Neve: Vaxzevria szuszpenziós injekció COVID-19vakcina (ChAdOx1-S [rekombináns]
  Típusa: vektorvakcina, A Vaxzevria egy monovalens vakcina, amely egy, a SARS-CoV-2 vírus S glikoproteinjét kódoló, replikációra képtelen rekombináns csimpánz adenovírus (ChAdOx1) vektort tartalmaz. A SARS-CoV-2 S immunogén a trimeres prefúziós konformációban expresszálódik; a génszekvenciát nem módosították az expresszált S-fehérje prefúziós konformációban történő stabilizálása érdekében. Az alkalmazást követően a SARS-CoV-2 vírus S glikoproteinje lokálisan expresszálódik, amely stimulálja a neutralizálóantitestek képződését és a sejtes immunválaszt, amely hozzájárulhat a COVID-19 elleni védelemhez.
  Mindkét oltás ChAdOx1-t (csimpánz adoneovírus) tartalmaz.
 • Gyártó: Pfizer, BioNTech
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja: BioNTech Manufacturing GmbH
  Neve: Comirnaty koncentrátum diszperziós injekcióhoz COVID-19 mRNS vakcina (nukleozid-módosított)
  Típusa: mRNS vakcina, Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébecsomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. A Comirnaty-ban levő nukleozid-módosított messenger RNS lipid nanorészecskékbe van beágyazva, ami lehetővé teszi a nem replikálódó RNS gazdasejtekbe történő bejutását a SARS-CoV-2 S-antigén átmeneti expressziójának kiváltása érdekében. Az mRNS kódolja membránhoz rögzített teljes hosszúságú S-proteint két pontmutációt hordozva a központi hélixben. Ennek a két aminosavnak a prolinra cserélése az S-t az antigén szempontjából kedvező prefúziós konformációban rögzíti. A vakcina egyaránt kiváltja a neutralizáló antitestek termelődését és a sejtes immunválaszt is a tüske- (spike, S) antigénnel szemben, amely hozzájárulhat a COVID-19 elleni védelemhez.
 • Gyártó: Moderna, Rovi Pharma Industrial Services, S.A.
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja: MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L.
  Neve: COVID-19 Vaccine Moderna diszperziós injekcióCOVID-19 mRNS-vakcina (nukleozid-módosított)
  Típusa: mRNS vakcina, Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébecsomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.
 • Gyártó: Gamaleya, több telephely; Minőségi felszabadítóhely: Az Orosz Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó FGBU N. F. Gamaleya Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont Medgamal ágazata
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Szövetségi Kormány Költségvetési Intézménye, N.F. Gamaleya Országos Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont, Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma (FGBU N.F. Gamaleya NICEM, Oroszország Egészségügyi Minisztériuma)
  Neve: SPUTNYIK V, Gam-COVID-Vac, kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére
  Típusa: vektorvakcina,
  Az első oltás Ad26-ot (humán adoneovírus 26), a második oltás Ad5-öt (humán adenovírus 5) tartalmaz.
 • Gyártó: Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd.
  Neve: Sinopharm, SARS-CoV-2 vakcina (VeroCell), inaktivált
  Típusa: elölt vírust tartalmazó vakcina
 • Gyártó: Janssen-Cilag
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Janssen-Cilag International NV
  Neve: COVID-19 Vaccine Janssen szuszpenziós injekció COVID-19 vakcina (Ad26.COV2-S [rekombináns])
  Típusa: vektorvakcina, replikációra képtelen,rekombináns 26-os típusú humán adenovírus-vektort tartalmaz.
  Egyadagos oltás.