Zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K)

Közös jellemzőjük, hogy elraktározódnak a szervezetben. Ezért túladagolás lehetséges.

A-vitamin

Több enzim alapanyaga, legfontosabb talán a szemben levő csapok és pálcák működéséhez. Ez biztosítja a jó színlátást. Ezért hiányában farkasvakság alakul ki. Ez azt jelenti, hogy szürkületben nem lát megfelelően valaki. Terhes nőknek használata korlátozott, mivel teratogén hatású (magzatra káros, fejlődési rendellenességet okozhat). Előanyaga a béta-karotin. Dohányosoknak nem javasolt béta-karotin fogyasztása, mert növelheti a tüdőrák kockázatát. forrás

D-vitamin

Talán a legismertebb zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a Calcium felvételéért felelős, és a calcium csontokba épüléséért. Napjainkban egyre több kutatás alanya, felimerték szerepét az immunrendszer megfelelő működésében. Terhességben is javallott. Diabetes mellitus(Cukorbetegség) kialakulását is megelőző hatása is van. Felnőtteknek 2000NE (nemzetközi egység) javalott.

E-vitamin

Fontos antioxidáns, a C-vitamin mellett. Az antioxidánsok nem önmagukban működnek, hanem az antioxidáns rendszer részei. Öregedés lassító hatásai miatt is szedik. Az A-vitamin mellet arc - és kézkrémekbe is teszik... Természetes forrásai az olajos magvak. Napi 1 marék olajos mag fogyasztása javasolt.

K-vitamin

Fontos vitamin. Szerepe elsősorban a véralvadásban fontos. Hiánya nem alakul ki, mert az egészséges bélflóra baktériumai a vastagbélben elegendő mennyiségben termelik. Mivel csecsemőkben még nem alakult ki a normál bélflóra, ezért pótlása fontos. Konakion csepp. Egyes szívbetegségekben, és arritmiákban (rendellenes szívverés) szükséges a vér érpályán belüli megalvadásának gátlása, ezt K vitamin antagonistákkal(K vitamin hatásával szemben ható anyagok) érik el. Ilyen például az acenokumarol(Syncumar) hatóanyag. Patkánymérgekben is K vitamin antagonistákat használnak. A patkány miután megette a mérget, szó szerint apró vérzésektől beslő és külső vérzésekben elvérzik és elpusztul. Probléma lehet, ha háziállat, (kutya, macska eszi meg a mérget.) Ilyenkor K vitamin adnak antidotumként (ellenméregként) injekció formájában. Minél előbb annál jobb.